Hälsporre eller sk Plantarfasciealgi

Hälsporre tänker du? Då vi hela dagarna gömmer våra fötter i trånga skor är smärta under foten ett vanligt besvär. När vår fot inte fungerar som den ska är det den som blir den svaga länken. Hälsporre eller plantarfasciealgi är ett av de vanligaste besvären. Vi på Kroppsdetektiverna hittar ofta lösningen på dina fotbesvär på andra ställen i kroppen, läs vidare för att lära dig mer.

kroppsdetektiverna-popup_3

Allt som gör ont under foten är inte hälsporre

Hälsporre som det kallas i folkmun eller plantarfascialgi är när man har smärta som härstammar från plantarfascian. Oftast är plantarfascian smärtsam på grund av att den blivit överbelastad under en längre tid och därmed blivit smärtsam eller känslig. Som ett resultat av att inflammationen och belastningen pågått såpass länge har det bildats pålagringar vid fascians fäste mot hälbenet. Detta är så kallad hälsporre, dock är det inte någon hälsporre som är besväret i de flesta fall.

Plantarfascian är det fasciastråck som sträcker sig från tårna till hälen. Större delen av fotens muskulatur på undersidan fäster in i plantarfascian, därmed fungerar plantarfascian som kraftfördelare. Plantarfascian stabiliserar även fotvalvet och hjälper musklerna uppehålla fotens struktur som skapar det fantastiska system som låter oss gå och springa. Eftersom vi går, står och belastar foten dagligen är smärta i/under foten väldigt handikappande. Det är även extra besvärligt eftersom det inte är så lätt att avlasta området. I andra fall kan man bara använda en arm, eller en axel mindre. Men just foten är vi väldigt beroende av att den fungerar som den ska. Ofta kan denna typen av besvär bli långvariga och svårbehandlade, men varför. Och är det här besväret verkligen långvarigt och svårbehandlat.

Hos andra manuella terapeuter är de vanliga behandlingsmetoderna:

  • stötvåg
  • stretching av vadmuskulatur och undersida fot
  • massage under fot
  • dry needling av plantarfascian
  • tejpning för avlastning

Allt detta för att påverka SYMTOMBILDEN av hälsporre. Som ni ser fokuserar behandlingsmetoderna på foten och inte mycket annat. Därmed blir vår fråga till er: Kommer verkligen problemet från foten? Eller är det bara så att symptomet uppkommer där? Vi på Kroppsdetektiverna anser att plantarfascialgi/hälsporre kan komma från vilken del av kroppen som helst. Vi förklarar varför här nedanför.

Hur skapas besväret?

För att man ska börja uppleva symptomen som kopplas till diagnosen plantarfasciealgi måste belastningen av plantarfascian öka. Det måste öka till den grad att det antingen börjar skapas mikroskador som triggar smärta eller till dess att kroppen börjar reagera på det ökade stimulit från sträckreceptorerna i plantarfascian. Detta innebär i princip att allt som kan förändra belastningen hyfsat kraftigt kan skapa besväret som vi kallar för plantarfasciealgi. Vanligaste orsaken till förändrad belastning av plantarfascian är till exempel då foten behöver förändra sitt rörelsemönster.

Detta kan ske vid:

  • Byte av skor
  • För många timmar med foten fast i en sko
  • Dåliga skor (99% av alla skor är dåliga)
  • Svaghet i benet eller annan del av kroppen som påverkar foten, detta är vanligaste orsaken

Svagheten kan sitta i höften, knät eller foten. Alla dessa leder kan komma att påverka hur du belastar din fot.

Belastningen behöver heller inte vara i något speciellt plan. Alla typer av rörelser kan komma att förändra belastningen av foten så pass att plantarfascian blir påverkad. Eftersom en generell svaghet i benet kan leda till symptomen för plantarfasciealgi, kan allt som skapar svaghet i benet vara orsaken till att man får besväret. Oftast finns där nämligen ett ursprungsproblem som skapar en obalans. Förutom grundproblemet finns det till exempel ofta flera andra katalysatorer till varför det uppkom just när det gjorde. Dock är det viktigast att adressera grundproblemet för att verkligen bli av med besväret.

Exempel på vad som kan skapa besvär i plantarfascian

Grundproblemet kan vara till exempel: En gammal fotledsstukning, en operation i benet eller på annat ställe på grund av reflexerna som skapas, en gammal fallskada på ett knä eller höft, en känslighet i ligamentapparaten kring bäckenet osv. Hjärnan har kapacitet att komma ihåg trauma allra senast från födseln, vi vet idag att ditt nervsystem blir fullt utvecklat någon gång under sista trimestern i din mammas mage. Bara för att symptomen uppstår i foten behöver inte problemet sitta i foten. Diagnosen plantarfasciealgi, hälsporre eller vad man vill kalla det är bara diagnosen på vävnaden som gör ont. Alltså beskriver den inte varför eller vad som ska göras för att förbättra tillståndet.

Varför är det så viktigt att fokusera på grundproblemet och inte på själva plantarfascian i sig?

För det första, överbelastningen av plantarfascian ses som problemet vid diagnosen plantarfasciealgi. Men för din kropp är överbelastning av plantarfascian en lösning kroppen använder sig av för att klara av ett annat problem. Med andra ord måste vi veta varför den vill lösa problemet på detta sätt för att kunna bli kvitt besväret på riktigt.

För det andra, det är ofta väldigt tydligt att där finns mer faktorer kring plantarfasciealgi än enbart smärtan under foten. Därmed borde fokus logiskt sätt ligga i att förstå problemet innan man behandlar. Se personen inte diagnosen.

För det tredje, om vi lyckas dämpa smärtan/känsligheten i plantarfascian genom att behandla direkt på foten. Vad säger att det inte kommer tillbaka inom 1 vecka, 1 månad, 1 år? Belastningsmässigt har vi inte förändrat något så vi kan inte förvänta oss ett annat resultat.

Vi på Kroppsdetektiverna tycker att du som har besvär med plantarfascialgi, plantarfasciit eller hälsporre ska söka dig till oss. Hos oss får du hjälp med den verkliga grundorsaken till varför just du har besväret du har. Vårt mål är alltid att du ska slippa återkommande episoder av ditt besvär och lära dig hantera och känna din kropp bättre. Hos oss får du ett helhetstänk som du hittar på få andra ställen. Boka tid på vår hemsida www.kroppsdetektiverna.se eller kontakta oss om du har några frågor: [email protected]

Om du vill läsa mer om foten kan du till exempel kolla in dessa artiklar:

https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/fotens-inre-muskulatur-och-dess-funktion/

https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/fotterna-en-stabil-grund-att-bygga-fran/

Wikipedias sida om hälsporre

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid