Vad är en fotledsstukning?

  • Ont i foten
  • Lästid: 4 minuter
  • Skriven av: Jonas Hård af Segerstad

Hur mycket påverkar en fotledsstukning oss? Hur kommer det sig att det är vanligt att vi åren efter en fotledsstukning som vi inte tagit hand om får besvär i andra områden av kroppen? Allt och mer därtill i texten nedan.

KD General Blog Image

Fotledsstukning

En stukning av fotleden är en överdriven rörelse som skadar ligament, muskelsena eller led i foten. Det vanligaste ligamentet i foten att bli skadat är det på utsidan av fotleden, lig Fibulotalare Anterior, FTA. En icke-rehabiliterad fotledsstukning riskerar att bli en livslång problematik med sekundära symptom på annan plats i kroppen.

Det är vanligast att stuka utsidan av fotleden då man har störst rörlighet där. Akut omhändertagande av en fotledsstukning innebär:

  • linda foten för att minska blödningen
  • sätta foten i högläge
  • avlasta från aktivitet

Beroende på hur allvarlig stukningen är kan tiden för återgång till vanliga aktiviteter variera.

Varför är det viktigt att rehabilitera en fotledsstukning ordentligt?

När sedan den fysiska skadan är läkt kan man börja köra på som vanliga då för att det inte gör ont längre? Nej!Efter en stukning är det jätteviktigt att man undersöker sin fot för att se till så alla muskler gör det de ska och kan stabilisera foten ordentligt. Kroppen har nämligen under tiden stukningen har läkt skapat kompensatoriska mönster för att avlasta det skadade området.

Om du inte börjar motverka dessa mönster och stärker de områden som var skadat i och med stukningen kommer du troligen att stuka foten igen och igen och åter igen. Därför bör man successivt, när smärtan börjar minska, sätta foten i träning. Man bör träna stabilisering i sidled, styrka i frånskjut och landning, koordination av fot- och tåmuskler samt mer avancerande övningar som kräver balansförmåga.

Vad kan konsekvenserna bli om rehab uteblir?

Som jag precis skrev så blir en av konsekvenserna att man kommer stuka foten igen om man inte rehabar ordentligt. Andra konsekvenser beror på kompensationerna som kroppen har skapat. Det vill säga att kroppen kommer att förändra sin viktfördelning för att avlasta foten. Detta i sin tur leder till att man inte kommer belasta knäet, höften eller ryggen på samma sätt som innan då kroppen undviker att belasta foten som är svag. Därför är det så viktigt att stärka upp foten efter skada så inte andra delar av kroppen får ta upp mer belastning. Två enkla övningar för att stärka foten. Supination och pronation med gummiband.
https://www.instagram.com/p/BaB7Xaljsdd/?taken-by=napralogica

Hur mycket kontroll har du över din fot?

Testa dessa övningar och se om du klarar av allt! Extensions- och flexionsrörelser i tårna samt abduktion och adduktion.

Om du tycker att det är svårt att utföra någon av dessa rörelser är mitt råd att börja träna på dem, styrka i tårna och kontroll över rörelserna skapa bra stabilitet som de större musklerna kan utveckla kraft ifrån. Vi vill att du ska få ut så mycket av din fot som möjligt, om du känner dig osäker på hur du ska ta hand om din stukning kom in till oss så hjälper vi dig!

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid