Musarm – vilka är symtomen och vad finns det för behandling?

Musarm är ett samlingsbegrepp för smärta och stelhet i armar, fingrar, nacke och axlar som orsakats av långvarigt datoranvändare eller liknande monotona rörelser. Ju mer av vår arbetstid som tillbringas framför datorer, desto fler är det som drabbas. Därför är det inte konstigt att musarm har kommit att kallas för vår nya folksjukdom. I den här artikeln ska vi titta närmare på orsakerna till och symtomen vid musarm samt vad det finns för behandling att få. 

<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />
<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />

Lider jag av musarm eller har jag bara lite ont i handleden?

Musarm är ett begrepp som ibland används ganska slarvigt. Men faktum är att det finns en rad kriterier som måste vara uppfyllda för att kunna fastställa att det rör sig om just musarm. För många som tror sig lida av musarm rör det sig istället om en temporär överansträngning av armens muskulatur. I sådana fall går dock besvären ofta över av sig självt bara genom att vila armen.

Det kan också röra sig om ett så kallat karpaltunnelsyndrom, vilket tar sig uttryck i bland annat domningar, stickningar och kraftlöshet i handen. Karpaltunnelsyndrom är vanligt hos gravida kvinnor i slutet av deras graviditet eller strax efter förlossningen, men kan i stort sett drabba vem som helst. En annan åkomma med musarmsliknande symtom är tennisarmbåge, vilket du kan läsa mer om här

Orsaker till att man får musarm

Som nämnts tidigare så är de huvudsakliga orsakerna till musarm ett statiskt datoranvändande med monotona rörelser som upprepas gång på gång. Då detta inte är en naturlig rörelse för din kropp kommer armen och dess muskler att till slut säga ifrån. 

För långa arbetsdagar framför skärmen i kombination med för få pauser innebär att armens små muskelfibrer får jobba konstant. Detta resulterar i sin tur i överansträngning med smärta och stelhet som följd. Var längs armen som smärtan är som starkast beror på var den största belastningen ligger, vilket resulterat i att man också använder sig av begrepp som musaxel och musarmbåge. 

Vanliga symtom vid musarm

  • smärta, känslighet eller stelhet
  • en pulserande eller molande värk
  • obehagskänslor
  • känsla av svaghet, trötthet eller orkeslöshet
  • nedsatt känsel och domningar
  • pirrande eller stickande känsla i det berörda området
  • känsla av kyla eller värme i arm och/eller axlar
  • ovansidan av underarmen svullnar upp. Svullnaden tar formen av en sträng och sträcker sig ibland från armbågen ned till handleden.

Hur kan jag göra för att undvika musarm?

Eftersom det är du själv som vet bäst vilka arbetsställningar och -moment du utför under en arbetsdag, är det också du som lättast kan förebygga uppkomsten av musarm. 

Stress i kombination med enformiga rörelser kan också utgöra en utlösande faktor. 

Kom ihåg att ta regelbundna pauser och undersök alternativa sätt att utföra dina arbetsuppgifter på. Kanske kan du i större utsträckning använda dig av tangentbordets kortkommandon, eller göra en del arbetsuppgifter bortanför skrivbordet. Du kan också hitta en mer ergonomisk arbetsställning (t.e.x vila armarna på armstöd), samt undersöka ifall det finns hjälpmedel som avlastar de berörda musklerna.

Ofta säger kroppen ifrån innan du drabbas av ihållande besvär. Försök att lyssna på kroppens signaler och ge dig själv tid för vila och återhämtning.  

När behöver jag söka hjälp för mina besvär?

Om du märker att besvären inte går över efter ett par veckor trots att du har vilat och ändrat dina arbetsrutiner så bör du söka medicinsk och/eller fysioterapeutisk hjälp. Vårdcentraler, fysioterapeuter (sjukgymnaster), kiropraktorer och naprapater kan alla hjälpa dig med att bli fri från musarm. 

Vi på Kroppsdetektiverna har lång erfarenhet av att behandla musarm på naprapatisk väg. På vår mottagning i centrala Stockholm tar vi ofta emot patienter som lider av besvär från musarm. All behandling inleds med att vi diagnostiserar orsaken till besvären och utarbetar en behandlingsplan utifrån dina unika behov. 

Behandla musarm med naprapati

När man ska behandla musarm på naprapatisk väg börjar vi alltid med att diagnostisera vilka muskler som utgör själva källan till symtomen. Utifrån våra resultat tar vi sedan fram en behandlingsplan med antal behandlingstillfällen, tid mellan behandlingstillfällen samt vilka metoder och övningar som bör användas i behandlingen. 

Därefter börjar vi att medelst våra händer bearbeta de berörda områdena. Detta kommer öka rörligheten i muskler och leder, samt upplösa de muskelspänningar som utgör själva grunden till besvären. 

På Kroppsdetektiverna tillämpar vi ett holistiskt tankesätt när det kommer till vår behandling. Detta betyder att vi använder oss av vårt djupa kunnande inom ortopedisk medicin samt inom områden som ergonomi, kosthållning och biopsykosociala ämnen för att hitta behandlingsmetoder som inte bara får våra patienter att må bra rent fysiskt utan även mentalt. 

Vi kompletterar ofta behandlingen med att ta fram individuella träningsprogram med övningar som du kan göra i ditt hem. För att undvika att besvären av musarm återkommer går vi också igenom vilka förändringar du bör göra i ditt arbete.

Övningar som förebygger musarm

För att förebygga uppkomsten av musarm kan du själv utföra ett antal övningar för att på så sätt variera dina rörelsemönster i arbetet. Det hjälper även till att minska stress, vilket har visat sig vara en starkt bidragande orsak till musarms-relaterade besvär. 

  1. I den första övningen ska du öppna din hand och lägga den andra handens fingrar i din öppna handflata. Knyt händerna mjukt så att händerna bildar en lös knytnäve. Vrid dina handleder i cirklar ett tiotal gånger i vardera riktning. 
  2. I övning nummer två ska du lyfta din vänstra arm rakt upp (ovanför huvudet). Ta ett djupt andetag och andas ut långsamt. Gör nu samma sak med höger arm. Repetera ett antal gånger. 
  3. Sträck fram högerarmen och öppna din handflata. Vrid handflatan så att fingrarna pekar ner i golvet. Ta tag om högerhandens fingrar med vänsterhanden och tryck dem mot dig. Håll så i en halv minut. Släpp och gör samma sak med din andra arm.  

 

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid